Tamme kastanje-chocoladetaart

Ik ben een groot liefhebber van tamme kastanjes. Het liefst eet ik ze gepoft door de spruitjes. In Spanje en Portugal kon ik dan ook mijn hart ophalen deze herfst: in elke supermarkt zijn tamme kastanjes te koop én ze zijn met een beetje zoeken ook gewoon op straat te vinden. Voor mijn eerste verjaardag aan boord maakte ik deze tamme kastanje-chocolade taart. Wij vonden ‘m lekker, maar de volgende keer doe ik de kastanjes weer liever door de spruitjes. De buren daarentegen waren fan (o.a. vanwege een glutenallergie), dus vandaar het recept online.

Ingrediënten

Voor de kastanjepuree:

  • 500 gram ongepelde tamme kastanjes
  • 500 ml melk
  • 1 zakje vanillesuiker (8 gram)
  • klontje boter

Voor de taart:

  • 250 gram kastanjepuree (eventueel kan dit ook puree uit blik zijn)
  • 250 gram pure chocolade
  • 4 eieren
  • 125 g suiker
  • 1 bekertje slagroom (125 ml)

Bereiding

Eerst maak je de kastanjepuree.

  1. Kerf de kastanjes in en kook ze 10 minuten in een laagje water.
  2. Giet het water af. Laat de kastanjes afkoelen zodat je je vingers er niet meer aan brandt, maar laat ze niet helemaal koud worden. Pel de schil van de kastanjes. Laat het bruine velletje makkelijk los? Haal dit er dan ook af.
  3. Vul een pan met de melk en kook hierin de kastanjes nog eens 15 minuten.
  4. Giet de melk af, maar vang dit op. Pureer de kastanjes met de vanillesuiker en boter glad. Voeg stap voor stap wat van de opgevangen melk toe om de puree zacht en romig te houden.

Vervolgens kan je met de taart beginnen.

  1. Smelt 100 gram chocolade au bain marie. Laat de chocolade wat afkoelen.
  2. Splits de eieren. Klop 2 eierdooiers luchtig met 50 gram suiker. Voeg dit toe aan de kastanjepuree en mix goed door.
  3. Verwarm de over voor op 180 °C . Bekleed een springvorm (of siliconen bakvorm in mijn geval) met bakpapier.
  4. Klop de 4 eiwitten stijf. Voeg 60 gram suiker toe klop nog een kleine minuut door.
  5. Roer de gesmolten chocolade door het kastanje-eierdooiermengsel.
  6. Spatel het eiwitschuim erdoor en zorg dat het goed mengt.
  7. Schep het mengsel in de bakvorm en bak de taart gaar in 30 à 35 minuten. Test dit eventueel met een satéprikker. Laat de taart uit de oven afkoelen op het rooster.

Tijdens de oventijd maak je de chocoladesaus.

  1. Smelt de rest van de chocolade au bain marie. Haal de chocolade van het vuur en roer de andere 2 eierdooiers er één voor één doorheen. Zet de chocolade in de kom terug op de pan en blijf roeren totdat de chocoladesaus dikker wordt. Laat deze saus vervolgens afkoelen.
  2. Klop de slagroom stijf met de rest van de suiker.
  3. Schep de slagroom door de afgekoelde chocoladesaus en meng dit goed.
  4. Zodra de taart voldoende afgekoeld is, haal je de taart uit de vorm. Bestrijk de boven- en zijkanten met de chocoladeroom.
  5. Maak de taart af met hagelslag, chocoladekrullen of andere versiering.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *