Onze honger (naar lekkere dingen) lijkt wel nooit gestild aan boord. Nou is Joost zijn honger sowieso niet gauw gestild, dus gelukkig weten we met wat handigheidjes heel prima maaltijden uit de bescheiden kombuis te toveren.
Recepten
Hierbij wat recepten die we aan boord uitprobeerden:
Handigheidjes
De kombuis is niet erg groot en beweegt daarnaast ook nog behoorlijk als we onderweg zijn. Bovendien proberen we altijd zuinig te zijn met zowel onze water- en gasvoorraad. Een paar handigheidjes waar wij erg fan van zijn (geworden):
- Houten snijplank die precies in/over de gootsteen valt. Zo schuift de plank niet heen en weer bij zeegang. Deze is voor ons op maat gemaakt door Joost zijn broer, Wouter.
- EasiYo yoghurtmaker maakt onze yoghurt bij gebrek aan (grote verpakkingen) yoghurt in de winkels. We gebruiken hiervoor houdbare melk zolang dat verkrijgbaar is en stappen over op melkpoeder zodra dat moet. Voor het opstarten gebruiken we een zakje yoghurtcultuur. Vervolgens kunnen we met een paar lepels “oude” yoghurt zo’n tien keer nieuwe yoghurt maken.
- Snelkookpan. Hierover twijfelden we eerst, maar man wat is dat ding een uitkomst voor veel gerechten! Je:
- bespaart energie door de korte kooktijd;
- kookt veiliger, omdat het deksel vastzit op de pan;
- hebt minder pannen nodig (en dus minder afwas!), omdat je rijst bijvoorbeeld in de saus meekookt.
- kookt gezonder, omdat vitamines en mineralen beter bewaard blijven;
- Zoutwaterkraan voor het afspoelen van vaat bijvoorbeeld. In Europa is het tanken van water eigenlijk nooit een probleem. We verwachten dat dit buiten Europa lastiger gaat worden en tijdens de oceaanoversteek is tanken er helemaal niet bij natuurlijk. Daarom is het fijn om zuinig te kunnen doen met ons zoete water.
- Waterkoker bespaart ons een hoop gas. We gebruiken deze alleen als we voldoende zonne-energie opwekken natuurlijk. We hadden eerst een 12 volt waterkoker, maar de stekker daarvan smolt langzaam door. Daarom zijn we overgestapt op een waterkoker van 800 Watt die op onze omvormer kan.
- Waterdichte voorraadbakjes van Lock&Lock om restjes in te bewaren. Deze bakjes zijn echt waterdicht en gaan niet meteen kapot. We houden vaak restjes eten over en gebruiken die regelmatig als lunch de volgende dag of als ingrediënt voor een andere maaltijd. Ook de eierdoos van Lock&Lock is ideaal.