Pilav is een gerecht dat ons beide aan de kookkunsten van onze moeders doet denken. Deze versie is alleen vega én in de snelkookpan bereid. Ideaal om voorafgaand aan een lange tocht te maken of eventueel onderweg.
Ingrediënten
- 1 teen knoflook
- 2 preien
- 1 paprika
- Blik perziken à 300 gr
- Blik kikkererwten à 400 gr
- 2 el tomatenpuree
- 1 tl sambal
- Scheut ketjap
- 1 tl komijn
- 150-200 gr rijst
- Cashewnoten
Bereiding
- Snijd de groenten.
- Doe wat olie in de snelkookpan en fruit daarin de knoflook. Voeg de prei en vervolgens de paprika toe en bak dit even aan.
- Zet het vuur lager en voeg vervolgens de perziken (inclusief de helft van het sap), kikkererwten en de tomatenpuree toe.
- Doe de sambal, ketjap en komijn erbij en roer goed door.
- Tot slot doe je de rijst in de pan erbij en voeg je de hoeveelheid water toe die nodig is om de rijst te kunnen koken. Ik houd de verhouding van 1 (rijst) : 2 (water) aan, maar dit is afhankelijk van welke rijst je gebruikt.
- Doe het deksel op de snelkookpan en breng de pan onder druk. Zodra de boel kookt, zet je het vuur zacht en laat je het nog 4 minuten doorkoken. Ook de kooktijd is weer afhankelijk van de rijst die je gebruikt.
- Haal de druk van de pan af en serveer de pilav met cashewnoten.
Tip: geen zin in rijst? Gebruik in plaats van rijst bulgur.
Let op! Gebruik je gedroogde kikkererwten? Deze moet je 8-12 uur wellen vooraf. Bovendien kan het slim zijn om de rijst dan apart te koken, omdat de kooktijd van gewelde linzen langer is dan van rijst.